27.1.10

Boek Dik van Arkel over antisemtisme

In het boekenprogramma Net uit! dat de VPRO op woensdagmiddag uitzendt, en waar ik om de zoveel weken mag aanschuiven, heb ik woensdag 20 januari (vanaf 16:00 uur) een bijzonder boek besproken: het levens- en meesterwerk van Dik van Arkel (85 jaar oud, emeritus hoogleraar sociale geschiedenis in Leiden) over de geschiedenis van het antisemtisme: The Mark of Cain (Amsterdam University Press, 2009). Met voorbeeldige akribie heeft Van Arkel onderzocht onder welke omstandigheden (voorwaarden) antisemitisme is ontstaan en wanneer en hoe dat antisemitisme zich in geweld en vervolgingen kon uiten. Misschien is dit boek wel de definitieve studie over het onderwerp. Het is december vorig jaar aan burgemeester Cohen van Amsterdam aangeboden. U kunt de uitzending hier beluisteren.

4 comments:

hoeiboei said...

Helaas Bart Jan, het radio-archief gaat niet zo ver terug, of zie ik iets over het hoofd?

Unknown said...

Hier kun je het wel beluisteren: http://weblogs.vpro.nl/villavpro/2010/01/20/panel-net-uit/

Veel luister plezier.

Lezer said...

Buitengewoon interessant, ik ga het boek zeker lezen. De kernachtige samenvatting die u geeft van de ontwikkeling van het antisemitisme in West-Europa zou gemeengoed moeten zijn, maar de werkelijkheid is helaas anders.

Jan Verheul said...

Nicholas Lysson heeft ook een these gemaakt over hetontstaan van het antisemitisme. Erg beknopt, maar met veel citaten. En veel overtuigender dan de verklaring die ik in de radio uitzending hoorde.
Hier Lysson's essay: http://www.thepeoplesvoice.org/TPV3/Voices.php/2009/05/26/holocaust-holodomor-origins-of-anti-semi?page=1

Waarom het Byzantijnse Rijk als gunstig voorbeeld wordt gegeven begrijp ik niet: daar mochten de joden niet in regering, onderwijs en geldhandel werken, en volgens mij was dat de oorzaak van de lange levensduur van het Rijk en het lage antisemitisme.