19.8.09

Politiek, media en Wilders

Als iedereen deze week en de komende weken weer aan het werk of naar school gaat, en iets meer rechtop loopt, iets soepeler vanuit de heupen, de kin iets meer omhoog, dan komt dat omdat tal van rampen die ons plechtig waren beloofd, op het laatste moment niet door blijken te gaan.

Ik heb de afgelopen weken een aantal emails ontvangen waarin mij werd gevraagd nu alvast wat stukken aan te leveren voor het najaar. Dan zou immers een derde tot de helft van de personeelsleden thuis ziek in bed liggen met de Mexicaanse griep, en bij zo’n onderbezetting zou het goed zijn alvast wat stukken op de plank te hebben. Maar nu blijkt die Mexicaanse griep helemaal niet de beloofde pandemie te brengen en een gewoon griepje te zijn.

Het zou sowieso erg rustig zijn geworden in de Nederlandse kantoren en fabrieken. Niet alleen zou een groot percentage van werknemers en scholieren onder de wol van het ziekbed verdwijnen, een ander derde deel zou achter de geraniums terecht komen. De internationale financiële crisis zou de werkloosheid tot ongekende hoogten opdrijven. Maar ook dat gaat niet meer door. In Frankrijk en Duitsland groeit de economie al weer, en in ons eigen land is de vrije val van de economie tot staan gekomen (overigens op een zeer negatief groeicijfer). Dus met die crisis schijnen we het ergste ook al weer achter de rug te hebben.

Een derde ramp die Nederland in de ogen van velen bedreigde was het fenomeen Geert Wilders en zijn PVV. Zijn eclatante successen bij de Europese verkiezingen zou hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar wel eens kunnen herhalen. In 92 gemeenten was hij als de grootste uit de bus gekomen. Maar zie, Wilders heeft aangekondigd dat hij alleen in Den Haag en Almere mee zal doen en dat hij zich verder op de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Tweede kamer in maart en mei 2011 zal concentreren. Want hij wil de landelijke macht. Een lokale greep naar de macht is vooralsnog afgewend.

In de reacties op Wilders’ besluit streden sarcasme en opluchting om de voorrang. Volgens meisje Halsema laat Wilders zijn kiezers in de kou staan, volgens Pechtold liet hij weer eens zien dat zijn PVV geen democratische partij is. Marco Pastors in Rotterdam had uiteraard een goede dag en zei dat ook.

Het besluit van Wilders is wellicht niet fraai. Een politieke partij zou idealiter immers overal en altijd haar kiezers moeten kunnen vertegenwoordigen. Dat Wilders - na al die jaren - nog steeds geen geschikte kandidaten kan vinden en om die reden in de meeste gemeenten van deelname afziet, verbaast ook enigszins. In de eerste plaats omdat de politiek het domein van het opportunisme is, en de roverhoofdman die veel buit te verdelen heeft altijd veel volgelingen zal trekken. Bovendien had Wilders, zo konden we hier en daar lezen, zijn aanhang aanmerkelijk verbreed. Ook de hoger opgeleiden zouden hem inmiddels steunen in zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Maar dat betekent blijkbaar nog niet dat ze ook openlijk de PVV willen steunen. Het afbraakrisico en de gevraagde offers, qua reputatie en sociaal-economisch, zijn blijkbaar nog steeds te groot. En dan blijven de bozen en de verongelijkten over en daar ga je de oorlog niet mee winnen.

Wilders is terecht bevreesd voor een fatale combinatie van slechte vertegenwoordigers en media die iedere tegel zullen omdraaien om zijn partij te ontmaskeren. In het voorjaar van 2002, toen Kok-II was gevallen en Fortuyn in opkomst, gaf Wim Kok zijn laatste wekelijkse persconferentie. Na afloop daarvan waren er speeches en cadeautjes van het journaille voor de vertrekkende premier. Bij de naborrel stonden wat journalisten bij elkaar om de landelijke situatie te bespreken. Hun conclusie luidde dat ‘het volk’ nu nog wat ‘onrustig’ was, en daarom was enige terughoudendheid vooralsnog gepast, maar na het zomerreces … dan zouden ‘we’ ‘ze’ gaan maken. Wij journalisten zouden, met andere woorden, de jacht op de LPF openen.

De LPF heeft het de journalistiek erg gemakkelijk gemaakt. In oktober 2002, 87 dagen na zijn aantreden, viel het eerste kabinet-Balkenende. Er is in Nederland sprake van een merkwaardige verbroedering van journalistiek en politiek rond de vleespotten van de macht. En dat weet Wilders natuurlijk ook.

7 comments:

Cindy said...

Wat een heerlijk weblog om te lezen.

Wat Wilders betreft denk ik toch dat de reden iets simpeler is dan de angst om verkeerde mensen op de verkeerde plek te hebben. Er zijn gewoon niet voldoende ja-knikkers in Nederland. Wij houden er niet van om anderen klakkeloos na te praten (met uitzondering van Socialisten uiteraard). Wij hebben een eigen mening! Ik wed dat de inwoners van de steden waar de PVV de raad in wilde zelf betere/andere plannen hadden voor hun stad dan Wilders. Misschien draaide bij hen niet alles om één ding? Er zijn te weinig Madleners voor Wilders.

Lezer said...

In een paar rake zinnen zet de heer Spruyt de (vermoedelijke) motieven van Geert Wilders uiteen om zijn partij niet in het hele land te laten meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Elke lezer - voor- óf tegenstander van de PVV - die zich een moment in Wilders verplaatst zal het, denk ik, met Spruyt eens zijn dat het, gezien vanuit het PVV-belang, een verstandig besluit is.

Hoe goedkoop en populistisch (jazeker!) is, daarbij vergeleken, de reactie van partijen als GroenLinks en D66. Men zat zich in die twee vergaarbakken van PvdA-weglopers al te verkneukelen bij het vooruitzicht van LPF-achtige taferelen in Neerlands gemeenteraden. Niet één Winny de Jong, maar wel honderd! Maar natuurlijk kon men, immers moreel altijd zo hoog te paard gezeten, zijn leedvermaak-voorpret niet openlijk toegeven. Nu het feest niet doorgaat, maskeert men de teleurstelling met een vorm van kritiek die zo kluchtig is, zo weinig geloofwaardig, dat je bijna medelijden zou krijgen met deze bordkartonnen façades die voor kamerleden moeten doorgaan. Bijna...

Nu maar afwachten welke nieuwe, incapabele, raadsleden voor D66 en GroenLinks zich in de periode 2010-2014 op de een of andere manier zullen vergalopperen.

Cannon said...

@ Cindy,

Dus je denkt dat Wilders bovenaan de peilingen staat omdat zijn achterban vooral andere ideeën heeft dan hijzelf?

Dat is een heel merkwaardige redenering. Immers, als men andere of "betere" ideeën zou hebben, zou Wilders toch niet bovenaan die peilingen staan? Andere partijen met andere ideeën genoeg, me dunkt.

Zie jij er iets logisch in dat Wilders in de peilingen zo groot is, maar dat het daarbij gaat om mensen die juist denken dat Wilders het niet goed in de gaten heeft?

Misschien willen ze een grote vinger in de pap, maar waarom is - in dat geval - Wilders zo groot en TON (de ware populistische partij) zo marginaal?

Ik ben bang dat je vooral je eigen afkeer voor Wilders aan het rationaliseren bent, en de volstrekt logische redenering van Spruyt (die toch ook geen fan van Wilders is) om die reden liever verwerpt.

J said...

@Cindy,

De angst om verkeerde mensen aan te trekken is terecht want geloof maar, tegenstanders van Wilders zullen alles uit de kast halen om de PVV in discrediet te brengen en daarbij zullen ze niet schuwen om mollen die de boel gaan verstieren binnen te loodsen.

Er zijn trouwens te veel ja-knikkers in Nederland.
Kijk maar eens naar de moslims die ja-knikken bij alles wat de koran hun opdraagd maar ook dhimmies die op hun beurt te veel geloven wat moslims hun zeggen en wat ze zichzelf wijsmaken.


Met betrekking tot ja-knikken bekijk dit ook maar eens:

How To Brainwash A Nation

http://www.youtube.com/watch?v=zeMZGGQ0ERk&eurl=http://www.whatdoesitmean.com/index1250.htm&feature=player_embedded

gert said...

Inderdaad prettig om te lezen.

Er word voornamelijk gereageert op het stukje over wilders. De andere onderwerpen vond ik eigelijk intersanter

Edward R Murrow said...

Spruyt schreef:"De internationale financiële crisis zou de werkloosheid tot ongekende hoogten opdrijven. Maar ook dat gaat niet meer door. In Frankrijk en Duitsland groeit de economie al weer, en in ons eigen land is de vrije val van de economie tot staan gekomen (overigens op een zeer negatief groeicijfer). Dus met die crisis schijnen we het ergste ook al weer achter de rug te hebben"

Huuh????
Ergste moet nog komen.
Krijgen een hele zware recessie die jaren en jaren gaat duren.
Jullie kunnen met z'n allen wel afgeven op iedereen maar we hebben elkaar hier in dit landje straks nog heel hard nodig.
Mensen zoals Wilders die alleen maar angstzaaien kunnen we missen als kiespijn.
Hele generaties zijn niets meer gewend,altijd veel gehad,nooit iets te klagen gehad met de rijkdom die we hier hadden.
Wacht maar af,ergste gaat nog komen

Edward R Murrow said...

'Grote kans op nieuwe recessie’
Gepubliceerd: 24 augustus 2009
ANP
Londen, 24 augustus. De wereldeconomie loopt ondanks de prille tekenen van herstel een groot risico opnieuw onderuit te gaan. Dat voorspelt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini vandaag in de Britse krant Financial Times.

Roubini was vorig jaar een van de weinige economen die de huidige recessie voorzag.