20.7.07

Pantoffelhelden

Naar aanleiding van mijn radio-interview op BNR ben ik op internet overladen met kritiek. Ik word verweten geen conservatief meer te zijn, en daarom 'geen ballen' te hebben, me in de kijker te willen spelen bij 'de oude hap', dat ik achter een ideologie wil 'aanhobbelen' enzovoorts. Dit alles wordt te berde gebracht door lieden die schuilen achter pseudoniemen als 'Duns Ouray', 'alex', 'WieboXL', 'Auke' en 'Cromwell.'

Eerlijk gezegd ben ik het helemaal zat, die lui die anononiem op zulke sites zitten te schelden op iemand die, altijd onder eigen naam opererend, met een bloedneus het strijdperk heeft moeten verlaten en dan hem een gebrek aan ballen verwijten.

En voor degenen die het interesseert: als je goed geluisterd had naar die radio-uitzending had je kunnen horen dat ik helemaal geen afscheid heb genomen van het conservatisme maar juist niet wil dat een politieke filosofie versteent tot een dogmatische ideologie, die je net zo van de werkelijkheid vervreemdt als om het even welke andere ideologie.

4 comments:

De Nederlandse Zaak said...

Beste Bart Jan,

Aangenaam getroffen was ik door het feit dat je mij vermeldde in je blog.

Op de eerste plaats denk ik dat de kwalificering van mijn kritiek op je radio-interview, toch moelijk onder de categorie 'schelden' kunt plaatsen. Ik schreef dat conservatisme in Nederland geen brood op de plank brengt en dat je je met dit interview opnieuw op de kaart wenste te zetten bij de oude politieke hap.

Dat lijkt me op zich een logische ontwikkeling want mensen als jij maar bijvoorbeeld ook een Joost Eerdmans of Marco Pastors zullen toch verder moeten in het politieke circuit van de Haagse kaasstolp. Niks mis mee verder, maar typeringen als "knock out het strijdperk moeten verlaten" lijken mij wel enigszins overdreven.
Waar bestaat die knock out dan uit? De ontmanteling van de Edmund Burke Stichting? Het lid op de neus krijgen van Geert Wilders en kunnen vergeten van een tweede kamerlidschap?

Ik ken zat (aspirant) politici dieper in het stof hebben moeten bijten, voordat ze in het politieke bedrijf konden slagen.

Dan nog eventjes over gebruik van een schuilnaam. Ik ben niet in de publieke sector werkzaam, beschik niet over beveiliging en mijn -rechtse, conservatieve- mening verkondigen heeft een rechtstreekse invloed op mijn inkomsten en waarschijnlijk ook persoonlijke levensomstandigheden.

Misschien dat ik ooit nog wel eens zwicht voor de verleidingen van het politieke bestaan (de VVD trekt nogal eens aan me), maar tot die tijd laat ik wel mijn mening horen, maar laat ik de persoon erachter maar even buiten beschouwing.

Tenslotte hoop ik voor je dat je het conservatieve geluid op een voor jou zo breed mogelijk platform aan de Nederlandse samenleving kan laten blijven horen, zodat de mensen ook nog een tegengeluid horen in de links georienteerde Nederlandse media.

groeten, Auke

ACP said...

In DIT land zal absoluut niets veranderen ... zolang een monarchie heerst dat zich VALSELIJK ... en op onmogelijke manier ... "democratisch" noemt ... en de touwtjes stijf in het handje houdt. Zodat het ook werklijk niets uitmaakt wat haar onderdanen zijn ... of in "geloven". Helaas kunnen zeer velen dat nauwelijks bevatten ... en denken zelfs dat de SP of PVV iets betekend ...

Voor mij hoeft Bart-Jan Spruyt slechts BJ Spruyt te zijn ... want hij is sowieso meeeer geloofwaardig dan alle "politici" bij elkaar...

IDL said...

Het is een verstandige stap van BJ Spruyt om te veranderen van standpunt op dit onderwerp.

Dat dit hem minder conservatief zou maken is toch geen reden om vast te blijven houden aan zo'n standpunt?!

Het gaat om realistisch denken en goed argumenteren, iets waarop het conservatisme altijd alleen heeft gestaan. Volhouden dus!

Ronald said...

Ik herken me in de frustratie over anonieme bloggers. Maar laat ik het vanuit een positief standpunt bekritiseren: wat zal er ooit veranderen als het anoniem blijft? Welke kracht gaat er van anonimiteit uit? Geen.

Ikzelf werk ook niet in de publieke sector en beschik ook niet over beveiliging. Het zou ook best eens kunnen dat mijn op internet geventileerde meningen mij later in mijn carriere opbreken. Dat moet dan maar.

Ik vond het, zoals wel vaker bij Bart Jan Spruyt, interessante punten die hij aandroeg.