27.7.11

Wilders, de PVV, de apocalyps en BreivikNa de aanslagen in Oslo is er een discussie op gang gekomen over de mogelijke relatie tussen het gedachtegoed van de dader, Anders Breivik, en de ideeën en voorstellingen die de afgelopen jaren zijn verbreid door partijen en bewegingen die zich tegen immigratie, de islam en socialistisch links hebben gekeerd, waaronder de PVV van Geert Wilders.
In 2002, na de dood van Pim Fortuyn, is er pittig gediscussieerd over de vraag of het toenmalige politieke klimaat (inclusief de 'demonisering' van Fortuyn) een sfeer had doen ontstaan waarin de moord op Fortuyn had kunnen plaatsvinden. Geert Wilders zelf heeft in november 2009 betoogd dat uitlatingen van politici als Eberhard van der Laan (PvdA) en Alexander Pechtold (D66), 'politieke handlangers' van Mohammed Bouyeri, een 'klimaat van haat en geweld tegen mij en de PVV' deden ontstaan, dat tot gewelddadigheden kon leiden. De vraag of de ideeënwereld van politici, in dit geval van Wilders/de PVV, een bijdrage heeft geleverd aan de kortsluiting in de hersens van Breivik mag dus worden gesteld.

Naar mijn mening kan het zo zijn dat het apocalyptische visioen dat Wilders stelselmatig heeft geschilderd, en de gedachte dat het probleem met de moslimimmigranten zo groot was dat een politieke oplossing niet meer tot de mogelijkheden behoorde, de gedachte doet ontstaan dat een oplossing met on-politieke middelen moet worden gerealiseerd - in ieder geval in het hoofd van een Noorse romanticus die denkt dat hij als kruisridder de rest van Europa met een grootse heldendaad moet waarschuwen. Het gedachtegoed van de PVV is dus indirect, intellectueel medeverantwoordelijk voor mogelijke ontsporingen, zoals bij Breivik.
Gisteren heb ik mijn column voor Binnenlands Bestuur aan deze kwestie gewijd en daarna mocht ik deze analyse links en rechts op radio en tv komen verkondigen. Hier is het gesprek dat het NOS Journaal met mij opnam, hier mijn bijdrage aan Nieuwsuur.

En zo kan-ie wel weer. Nu gewoon weer aan het werk.

5 comments:

Joost Niemöller said...

Beste Bart Jan,

Volgens mij heb je geen gelijk in je analyse. Het is geen plak- en knip wereldbeeld. Of, zoals jij zei: Een bij elkaar gesprokkeld wereldbeeld van Breivik. Of je zou elk wereldbeeld bij elkaar gesprokkeld moeten noemen. Was het maar waar.
Ik leg een en ander hier uit:

http://www.joost-niemoller.nl/2011/07/de-lastige-waarheden-van-breivik/

Egbert Hardeman said...

Ik vind dat je je op glad ijs begeeft door te zeggen dat iemand vanwege gecreeerde 'idee-klimaten' medeverantwoordelijk is voor de daden van anderen. Zijn het CDA en de VVD dat ook indirect indirect verantwoordelijk omdat ze de PVV weer gedogen?

Ik had eigenlijk verwacht dat jij als conservatief de vinger zou leggen bij het tragische feit dat dezelfde progressieve elite die Breivik beschuldigd van cultureel marxisme (geforceerde, culturele gelijkheid) de maatschappelijke structuur zo ingrijpend gewijzigd heeft dat mensen als Breivik in de eenzaamheid tot dit soort gruwelijke plannen komen.

Sander Meijboom said...

U heeft groot gelijk. Wilders moet beseffen dat er mensen zijn die niet kiezen voor het pad van de democratie waarlangs Wilders zegt de islamisering tegen te willen gaan, maar zelf actie willen ondernemen. Wat betekent bovendien Wilders' democratische pad: dat via een meerderheid in de Kamer wordt bereikt dat rechten van moslims worden ingeperkt? Lijkt mij net zo onwenselijk.

Daarnaast is ook Bas Heijnes oproep aan Wilders terecht om aan te geven wat hij nu concreet wil bereiken. Als Wilders in de VS roept dat men moet voorkomen dat de islam in de VS voet aan de grond krijgt, welke maatregelen stelt hij dan voor en wat betekent dit dan voor de moslims die al in de VS wonen? En hoe ziet Nederland er in Wilders' ogen uit als zijn missie om de islamisering in Nederland tegen te gaan, is geslaagd? Vragen die Wilders niet lang meer onbeantwoord kan laten. Maar waar mijns inziens ook geen acceptabel antwoord op mogelijk is.

elisamad said...

“Met Spruyt gaat het licht nog verder uit”, oftewel “de ware schuldigen”.

Eindelijk ziet de nog steeds gefrustreerde Bart Jan Spruyt de kans om tot een gedachtespinsel te komen, waarmee met tactisch manoeuvreren er wellicht iets kan ontstaan zonder Wilders en zonder jihad, de “gelukkige, beetje maakbare, enigszins conservatieve samenleving”. Een soort tegenhanger van de Arabische lente, de Europese zomer.

Want na de breuk Wilders/Spruyt is het nooit meer wat geworden met Bart-Jan, en dat moet nog wel natuurlijk. Dus gaat hij beweren, dat ten diepste Wilders c.s de schuld zijn van de moordaanslag , gepleegd door Anders B.. Anders B. had het mogelijk nooit gedaan, als Wilders de islam niet zo scherp had bekritiseerd, want zo voelde Anders B. zich gesterkt in zijn verontwaardiging over de islamisering, immers, Wilders riep het ook en zo kon Anders uiteindelijk gaan moorden.

Bart-Jan, ik wist niet, dat je zo laag kon zinken en ik vind het in en in ziek, dat je dit soort denken neerzet. Walgelijk en dat voor een “conservatief christen”.

oscar said...

Bart jan ik heb een sterk vergelijkbare ideologie als die viking. en toen dit gebeurde krabde ik wel even achter de oren van ben ik nu wel goed bezig.

Naar mijn mening ben ik dat nog wel.

Alleen het valt mij op dat 'links; tegen de PVV-aanhanger zegt dat ik mij moet bedenken. Er is maar 1 iemand die bepaald of ik (de PVV-aanhanger) of ik mij moet bezinnen en dat ben ik.