29.8.08

Schandaal in Denver

Er is een meneer van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zijn naam is Krouwel en hij beunt soms ook een beetje bij bij de PvdA, en die meneer kwam niet zo lang geleden in het nieuws met een onderzoek dat hij had verricht naar de vraag of de media nu links of rechts zijn. Hij was tot de conclusie gekomen dat het verwijt dat de media een integraal onderdeel van de linkse kerk zouden zijn– veel gehoord sinds Pim Fortuyn dat in 2002 voor het eerst nadrukkelijk naar voren bracht – geheel onterecht is. Meneer Krouwel had namelijk een tijd lang de berichtgeving in de Nederlandse kranten gevolgd en was na lang wikken en wegen en vooral veel passen en meten tot de conclusie gekomen dat de kranten eigenlijk vooral schreven over onderwerpen die we eerder rechts dan links zouden noemen, zoals over al dat gedoe met die multiculturele samenleving.

Wie is er nu dommer: meneer Krouwel of al die kranten en andere media die in alle ernst over zijn onderzoek berichtten? Het gaat natuurlijk niet over de vraag over welke onderwerpen de media berichten (en de werkelijkheid is nu eenmaal rechts) maar over de vraag op welke manier ze dat doen – welke voorkeuren ze laten blijken, bijvoorbeeld, of hoe fair en objectief ze de partij benaderen naar wie die voorkeur overduidelijk niet uit gaat. Daar had meneer Krouwel niet over nagedacht, en de media zelf ook niet, die uitvoerig en prominenten verslag van zijn bevindingen deden alsof die hen in één klap van hun slechte geweten hadden bevrijd.

Als ik nu even voor meneer Krouwel mag spelen en dan de berichtgeving over de Amerikaanse presidentsverkiezingen mag recenseren, dan heb ik een makkie. Wat zijn de media links, ongelooflijk links, en wat is in het bijzonder de publieke omroep ontzettend en schaamteloos links!

Dat blijkt niet alleen uit hun onderwerpkeuze maar zeker ook uit de manier waarop zij dat gekozen onderwerp behandelen.

U begrijpt natuurlijk wel dat ik het over de Democratische conventie heb die de afgelopen week in de Amerikaanse stad Denver (Colorado) is gehouden. De gehele NPS was afgereisd om daar verslag van te doen, niet als itempje in het Journaal of in NOVA, nee: een gehele week iedere avond een uur lang, met niets anders dan die Obama en de Democratische conventie.

Er valt ook iets goeds over dat programma (Obama’08) te zeggen en laat ik dat snel doen. Het enthousiasme spatte er van af, en dat gold niet alleen de Democraten maar ook het land Amerika als zodanig en de manier waarop de democratie daar functioneert. Je zag ze een beetje dizzy worden, die redacteuren en presentatoren die als Pietje Bells door Denver liepen: was dit nou dat land waar ze eigenlijk al zo lang gruwelijk de pest aan hadden, dit land waar mensen niet alleen stemmen en dan op TV naar de uitslagen gaan zitten kijken, maar waar ze heel actief bij het democratisch proces betrokken zijn, debatterend, folderend, zingend en scheldend, kortom, dit land waar politiek een feest is? En wie waren zij dat zij op dit feestje zo maar mochten binnen vallen en alles mee mochten maken? Ze genoten, en dat was mooi om te zien, aanstekelijk zelfs. Zo’n mooie vakantie hadden ze nog nooit gehad!

Het bewijst maar weer eens dat alle Nederlandse kritiek op Amerika niet van anti-Amerikanisme maar van anti-Republikanisme getuigt. En de heren grepen vervolgens werkelijk iedere kans aan om dat iedere minuut van hun uitzending nog eens en nog eens te bewijzen – op een manier die walgelijk was, dom, onprofessioneel, schandalig, racistisch, weerzinwekkend.

We zagen Joost Karhof, bekend als pratend NOVA-hoofd, en we zagen twee gekleurde medepresentatoren: Jörgen Raymann en Prem Radhakishun. Aanvankelijk zocht ik daar niets achter, maar al gauw werd duidelijk – en wie keek wilde het eerst niet geloven – dat beide grappenmakers wel degelijk op hun huidskleur waren geselecteerd. Die deelden zij immers met de grote held van alle uitzendingen, en die kleur vormde een additioneel of zelfs een primair argument om onverholen een voorkeur voor Obama uit te spreken: Obama was zwart, net als zij, en hij was de eerste zwarte presidentskandidaat, en van wat een geweldige tolerantie getuigde dat (ja echt, in het land van Bush) en wat zou het geweldig zijn om Obama’s twee zwarte dochtertjes in het Witte Huis te zien spelen, zoals we ook de kinderen van Kennedy eens onder het bureau van hun vader in de Oval Office hebben zien kruipen, want wat zou dat een geweldige revanche op de geschiedenis zijn, want dat Witte Huis was immers door zwarten (slaven!) gebouwd en een nazaat van die slaven (maar niet heus) zou daar nu gaan wonen!

Ze zeiden het echt, die tante Es en die randdebiele grootbek van een Radhakishun, en het opgewonden triumviraat deed werkelijk geen enkele moeite om zelfs maar heel eventjes net te doen alsof ze nog iets van objectiviteit betrachtten. Wat was Obama goed en cool en meeslepend en wat zou er veel gaan veranderen straks! En wat konden die studiogasten uit Obama’s campagneteam toch leuk en overtuigend uitleggen wat voor een smeerlappen die Republikeinen zijn: die rechtserikken doen aan smerige smeercampagnes, en snuffelen in je prullenbakken en filmen je tijdens je werk in de hoop je ergens op te betrappen en je daarna kapot te maken. Maar zij zelf, die engeltjes van Democraten, die hielden zich uitsluitend en alleen aan de feiten, echt waar, en zijn moreel zo hoogstaand dat ze dat allemaal nooit zouden doen en als ze zouden verliezen van die gemene rechtserds dan zouden ze met opgeheven hoofd het speeltoneel kunnen verlaten.

En onze drie mannetjes, Joost, Prem en Jörgen, maar knikken, want die weten ook al lang – mede dankzij de onvermijdelijke Michiel Vos, journalist én schoonzoon van de Democratische Speaker van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi – dat er in essentie twee partijen zijn, een goede en een slechte: je hebt de hippe en jonge en leuke mensen, die nu in Denver rondswingen, en net als zij lekker progressief zijn en stads en slim, en je hebt een groep enge mensen, vooral bestaande uit oude, blanke mannen, die scheten en boeren laten en andere flauwiteiten verkopen, en die verder gewoon gek en gevaarlijk zijn.

So far for
de Nederlandse journalistiek, so far for de publieke omroep, en so far for Joost, Prem en Jörgen. En het ergste is dat het niet alleen bevooroordeeld en schandalig is, maar ook dat er echt niets van klopt, dat de jongens niet zien wat ze zien en missen wat ze zouden moeten zien: dat Obama echt nog wel wat anders is dan een Nederlandse sociaal-democraat of sociaal-liberaal. En dat hij kan verliezen. In hun verblinding en bias spiegelen ze de Nederlandse kijker een fundamenteel verkeerd beeld van de Amerikaanse verkiezingen voor. Nooit geweten dat we belasting betaalden om de publieke omroep haar verheven taak op deze wijze te zien vervullen.

Volgende week: McCain en de Republikeinen op hun conventie in Minneapolis, wordt één hele uitzending aan gewijd!

*) Eerder verschenen op de website van de NOS.

25 comments:

Anonymous said...

De vorige verkiezingen, toen ik naar mijn werk reed hoorde ik via radio 1 dat de spanning te snijden was. De presentator en zijn gast zeiden het ook openlijk, zal Kerry het halen ?

Maar deze keer is het nog veel erger. Inderdaad, het enige dat schijnt te tellen is dat Obama zwart is.

Let wel, als hij geschikt is mag hij het van mij worden. Maar als het enige criterium huidskleur (of in het geval van Hillary geslacht) is hebben we echt met PvdA politiek te maken.

Lagonda said...

Hahaha, bravo!

De NPS bouwt op kosten van burger een feestje in Amerika. Niet omdat Obama slim is, niet omdat Obama de beste ideeën heeft, niet omdat Obama de meest geschikte kandidaat is, nee, omdat Obama zwart is. Hoe racistisch wil je 't hebben?

jesus said...

Mooi stuk,

Maar tja,

Ik moet er ook niet aan denken voor mijn nieuwsgaring afhankelijk te zijn van RTL 1 tot en met 7

Anonymous said...

Ik denk dat Obama gaat verliezen.En dan gaan Prem en de zijnen ons vertellen dat Amerika "nog niet klaar is voor een zwarte president".
Dan gaan de ergste racisten ons vertellen dat Amerika een racistisch land is. *diepe zucht*

SML said...

Mooie 'spot-on' column, ook ik heb me enorm gestoord aan dit politiek correcte feestje van de Staatsomroep.

Prem & Jorgen ontlenen, in het dagelijks leven, hun status louter en alleen aan hun huidskleur en zijn de 'flagships' van alle gekwelde minderheden in Nederland. Het is daarom best te begrijpen dat zij van de kook raken van Obama. De ironie is natuurlijk wel dat Obama de 'race card' niet probeert te spelen en helemaal niet zo links is.

Mij viel vooral Joost Karhof enorm tegen, zijn opmerking over de Republikeinse Partij (alleen voor oude witte mannetjes) zijn gewoon ontzettend dom. Hoe kan zo iemand een objectief(niet mijn woorden) nieuwsprogramma als NOVA presenteren.

Unknown said...

Het hele programma was zum kotsen.
Ik snap niet dat mensen geen klachten hebben gestuurd met zulk een racistische en indoctrinerende berichtgeving waar zelfs het Kremlin tijdens de koude oorlog het schaamrood op de wangen zou krijgen.
Het is inmiddels al lang duidelijk dat wij natuulijk in een Socialistische staat leven die directe paralellen heeft met een totalitair, corrupt en graaiend links regime zoals we die kennen van Marx, Lenin en Stalin, propaganda en leugens incluis.
Maar nogmaals, waarom is dit niet gestopt? Waarom is het hele program integraal uitgezonden zonder het af te zwakken, terwijl het walgelijke gedrag van de grote drie gewoon onveranderd doorging?

Het antwoord is natuurlijk dat wij, de burger ze maar laten. Doe maar. Niet te veel klagen. Immers, 'Laten we nou eens blij zijn met elkaar.' Al die kritiek moet maar eens afgelopen zijn. Prem heeft duidelijk aangetoond dat de hele wereld pro-bama is omdat hij zwart is en dat hij het allemaal kan oplossen. Ook omdat hij zwart is.

Wat iedereen bij de NPS natuurlijk even wil vergeten, is dat de meeste Amerikaanse democraten vaak rechtser zijn in hun opvattingen dan de VVD en voor het overgrote deel niet eens in de buurt komen van PvdA, GL of SP denklijnen. Foutje, alleen tegen de Neocons steken diezelfde democraten natuurlijk roder af dan Jan's tomaat.
Dus als logica standhoudt, stemmen Prem, Jorgen en Joost bij de volgende verkiezingen (hoe lang moet het in godsnaam nog duren?) lekker op Mark Rutte. Zij hebben een schoon geweten omdat ze hebben gestemd op de Nederlandse obama vervanger (misschien moeten we Hirsi Ali weer vragen), Nederland is blij omdat we dan eindelijk van ze af zijn. Prima.

Pieper said...

En al die kosten voor Piet Snot, want Obama zal het nooit winnen. Nu niet en nooit niet!

Michiel said...

Maar wie maakt de PO wat? Gaat Den Haag de PO wezenlijk opschudden of objectiveren? Niet dus. Dus kan er ongegeneerd doorgegaan worden met wat voor propaganda de PO wil. Van het Al Gore verhaal als enige waarheid, tot Obamaluja.

Jozef Cassiers said...

Beste noorderburen van me,

jullie moesten eens in België wonen! De VRT bij ons wordt volledig betaald met gemeenschapsgeld en bevolkt door de een schare achterlijke journalisten. Wil je bij VRT aan de slag? Overtuig ze dan maar snel van je linkse sympathieën, zoniet kom je er niet in.

Ik ben er nog altijd vast van overtuigd dat één van de redenen waarom het Vlaams Belang het in het verleden zo goed deed toe te schrijven is aan de manier waarop de VRT met deze partij omging. Hun politici liet men nooit uitspreken, men lachtte hen uit voor "angstige en domme blanke mannetjes", men voelde nooit de behoefte om de absurde vergelijking met het Duitsland van de jaren '30 toch enigzins te relativeren. Het enige waar deze overduidelijke anti-propaganda toe geleid had was forse electorale winst voor VB.

Let wel: ik ga absoluut niet akkoord met vele standpunten van het Vlaams Belang, maar ik hoef echt geen continue stemadvies van een door de belastingbetaler gefinancierde openbare omroep! Dat is immers manipulatie en alles behalve objectieve berichtgeving. Wat mij betreft kan een nieuwszender niet volledig neutraal zijn, en daarom is het concept van een openbare omroep (lees: "staatszender") compleet achterhaald. Privatiseren die handel, en snel!!

P.S: zou het voor McCain nu echt een goede keuze geweest zijn, die Sarah Palin? Ik ken te weinig over die dame, maar op het eerste zicht lijkt ze wel oké:)

SML said...

Ik hoop dat die Sarah Palin een ruwe diamand is die steeds meer gaat blinken. Ik heb net die 'fantastische' toespraak van Obama helemaal gezien. Het zag er wel gelikt uit maar was tegelijkertijd prekerig, vaag, bloemig. Als je een paar woorden verandert dan kan John hem ook oplezen.

Op het einde lijken de woorden van Obama een beetje op die van Samuel L Jackson uit de film Pulp Fiction :-)

http://www.youtube.com/watch?v=wUT6s2fQGIw

R. Hartman said...

De alternatieve conventie van Ron Paul (niet welkom bij de GOP) zal wel helemaal nergens genoemd worden...

Anonymous said...

De verslaggeving van de NPS was inderdaad slecht, en aan het gebrul van Prem kan ik doorgaans geen touw vastknopen. Maar dat neemt niet weg dat Obama gewoon een hele goede kandidaat is en dat hij een goede kans maakt te winnen door de issues te pikken die voor de Amerikaanse kiezers belangrijk zijn: de economie - beschermer van Jan Modaal - en de nationale veiligheid - meer bedachtzaamheid en geen onbezonnen veldtochten meer. En uitspraken als 'De Democraten zijn rechtser dan de VVD' die ik hier in de commentaren las, zijn onzinnig. De Democraten zijn in hun denkwijze wel degelijk vergelijkbaar met links-liberalen en sociaal-democraten. Sterker nog: Amerikanen zijn progressiever dan veel Europeanen denken, en ze zijn het conservatieve wanbeheer meer dan zat. Als huizenbezitters bij bosjes in tentenkampen moeten gaan wonen, is de grens echt wel bereikt. Zelfs als Obama verliest, gaan de Democraten fors winnen in het Congres. Maar hij verliest niet denk ik. Met een lichtgewicht als Palin aan zijn zijde heeft McCain geen vijanden meer nodig.

SML said...

Amerikanen zijn wel degelijk conservatiever dan wij in Europa denken. Wij denken dat het allemaal Jerry Springer achtige mafkezen zijn die de hele dag 'fuck' en 'damn it' roepen en dat er overal Sex & The City-achtige taferelen afspelen. Niets is minder waar, ze zijn vaak erg beleefd,preuts en behulpzaam.

De 8 jaar van Bill Clinton kun je echt niet als een 'links van de VVD' termijn wegzetten.

Dat al die huizenbezitters ooit een hypotheek hebben afgesloten die ze niet kunnen aflossen is toch een beetje eigenschuld dikke bult. Heel vervelend maar in geen enkel land in de wereld is het normaal dat jan modaal 2 SUVs voor de deur van zijn vrijstaand huis heeft. Als dan ook vakkenvullers en tuinmannen een hypo kunnen krijgen voor een te groot huis tja dan kan je wachten tot het fout gaat. De Suburban Dream Balloon loopt langzaam leeg en in Suburbia ontstaan steeds vaker getto's met huizen met dichtgetimmerde ramen. De Nederlandse variant is de bloemkoolwijk (de jaren 70 woonerven, die in het verval zijn geraakt).

Jelle Brinkhuis said...

Spruyt gaat zelf de politiek in om er wat aan te veranderen, oh nee, de PVV zou ineens een racistische partij zijn en daar wil een fatsoenlijke conservatief niet bij heuren.

Jelle Brinkhuis said...

Spruyt gaat zelf de politiek in om er wat aan te veranderen, oh nee, de PVV zou ineens een racistische partij zijn en daar wil een fatsoenlijke conservatief niet bij heuren.

Unknown said...

Alsof het de amerikanen boeit welke presidentskandidaat nederlandse omroepmedewerkers het "geschiktst" vinden.

Anonymous said...

De kredietcrisis en de huizencrisis zijn een rechtstreeks gevolg van een gebrek aan regulering in die sector, en een steeds meer corrupte overheid die gereduceerd wordt tot een graaibak voor Corporate Interests. ‘Starving the beast’ noemen ze dat in conservatieve kring. Er bestaat in de ogen van conservatieven/Republikeinen niet zoiets als een publiek of algemeen belang. Alleen maar 'eigen schuld dikke bult' roepen is een beetje flauw en in politieke zin onverantwoordelijk wanneer het halve systeem in elkaar lazert. Dat is natuurlijk ook helemaal niet de schuld van de tuinman en de vakkenvuller. Zeker McCain, die zich onlangs niet eens kon herinneren hoeveel huizen hij heeft, kan daar nu niet mee aankomen. Feit is gewoon dat rechts 8 jaar de baas is geweest in Amerika en dat ze het op alle fronten verknald hebben. Daarom slaan de Amerikanen nu weer linksaf. Gelukkig maar. Go Obama.

SML said...

Dat eigen schuld dikke bult is bedoeld voor hele achterlijke Amerikaans leencultuur.

Het lijkt me trouwens sterk dat ook maar een Amerikaan blij is met de huidige situatie. Die arme tuinman kan er niets aan doen als hij zijn hypotheek niet meer kan betalen, maar hij verliest niets het huis was immers al niet van hem. Ik zou niet graag een rijke Republikein zijn met mijn vermogen belegd in aandelen of vastgoed.

Het is maar de vraag of de Amerikanen Obama kiezen en of je dat nou linksaf mag noemen weet ik niet, meer naar links lijkt me juister. Maar goed heel linksdragend Nederland loopt lekker mee te kwijlen en hoopt dat er wat van Obamas roem op hen afstraalt. Obama is een mooie praatjesmaker en het is natuurlijk makkelijk scoren in Amerika op ondewerpen als Gezondheidszorg en Onderwijs. Zelf zie ik liever Clinton en ook Ron Paul heeft een verfrissende kijk op de stand van zaken.

Job said...

Dat "Eerder verschenen op de website van de NOS" ondermijnt de boodschap van de column wel een beetje. O wat is die publieke omroep toch rechts-vijandig, maar ondertussen krijgt mijnheer Spruyt er wel een podium.

Dat er zoveel aandacht naar christen-democraat Obama uitgaat is puur omdat hij de meest Europese is van de twee, of althans de minst on-Europese.

Overigens heb ik zelf de gewraakte uitzending niet gezien, wel een aflevering van Nova waar de extreem-linkse journalist Charles Groenhuijsen en de communiste Laetitia Griffith Obama's toespraak becommentarieerden.

Álvaro Degives-Más said...
This comment has been removed by the author.
Álvaro Degives-Más said...

(sorry voor de dubbele post hierboven)

Eerst: jammer dat de correctie m.b.t. de functie van Nancy Pelosi niet ook in de versie op het NOS-blog is opgenomen.

Dat simpele foutje terzijde: da's een hoop terechte kanttekeningen in deze column. Goed om te zien dat onafhankelijke zielen nog steeds bereid zijn om door de flauwekul te snijden, van welke kant dat ook moge komen. Dikke pluim voor de column, van deze allochtoon in Amerika!

Ash said...

Goed geschreven, maar ook jouw stuk is niet geheel objectief. Objectiviteit bestaat niet, jammer genoeg...
Ik moet zeggen dat ik me wel heb vermaakt met die uitzendingen met Joost, Prem en Jörgen, misschien omdat ik en 80% van de Nederlandse bevolking meer waarde hechten aan het aanschouwen van een "verandering" in de amerikaanse politiek (na 8 jaar) dan een objectieve verslaggeving.

SML said...

Het beste uit je comment Ash, is je umlaut op Jorgen. Na 15 jaar weet ik nog steeds niet hoe dat moet.

yelamdenu said...

Berichten zoals deze in Trouw, over de Amerikaanse verkiezingsstrijd zijn zinloos. In 2000 en 2004 werden de verkiezingen gemanipuleerd; u kunt dat lezen op de website van Michael Parenti, Amerikaans politicoloog.
Wie geeft ons de garantie dat dat deze keer niet het geval gaat zijn? Trouw zwijgt erover in alle talen.
Ik zwijg niet over mijn bedenkingen bij de kwaliteit van dit soort journalistiek. De journalistiek is er niet om het circus te dienen. De journalistiek is er om context te geven. Dit voorgekookte campagneverhaal is nauwelijks nieuws; wat de Trouw-lezer wil weten is welke maatregelen zijn getroffen in de VS om de manipulatie van 2000 en 2004 te voorkomen.
Neem dan Cynthia McKinney, uit Georgia; voormalig lid van het Congres van de Verenigde Staten -- voorvechter van electorale gerechtigheid en een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van de gebeurtenissen op 11-9-2001; criticus van het optreden van de federale overheid na "Katrina" in Mississippi; activist tegen oorlog en voor mensenrechten; presidentskandidaat voor de Groene Partij.
En een stuk minder zinloos dan de Democratische en Republikeinse Conventies. Ooit van haar gehoord, via de massamedia?

JW said...

Wat Ronny hierboven schrijft is helemaal waar. Als McCain straks wint (en m.i. gaat dat gebeuren), dan gaat men opnieuw de rassenkaart spelen. Ik hoor hem al: 'Willem, is men in Amerika dan toch nog niet klaar voor een zwarte Amerikaanse president'? Retorischer kan niet. 's Lands grootste Amerika-kenner (ahum) Frans Verhagen, gaat in een recente column ook al die kant op. Want: er is zoveel dat voor Obama pleit, dat hij werkelijk niets anders dan 'racisme' kan bedenken, als reden om niét op Obama te stemmen. Wat een ongelooflijke belediging voor het Amerikaanse volk. En dat uit de mond van een Amerika-kenner. Mij dunkt dat dit soort lieden alleen van de schreeuwerige New-Yorkers houdt, en weinig op heeft met het Amerika van, laten we zeggen alles tussen Yankee-land en de Westkust. Oh ja, en iemand schrijft hier dat Groenhuijsen extreem-links zou zijn. Dat begrijp ik niet. Groenhuijsen is juist één van de weinigen waar nog iets zinnigs uitkomt, want die Post en Verhagen, die zijn echt drama.