9.5.09

Conservatief Café

Drie bevriende mede-bloggers (Wilco Boender, Rutger Schimmel en Frank Verhoef) hebben woensdag het eerste Conservatieve Café georganiseerd - in Gouda, in café de Zalm, in een mooie zaal met uitzicht op de markt, het stadhuis en de Sint-Jan. Het was een prachtige avond.

Er was een mooie opkomst, van zowel bekende als nieuwe gezichten, veel Burkeanen, CDA'ers, JOVD'ers en SGP'ers, Opiniomakers, Republicans Abroad, etc. etc., de sfeer was uitgesproken prettig, en de discussie van een hoopvol stemmend niveau.

Op verzoek van Wilco, Rutger en Frank hield ik een causerie over de vraag wat conservatieven verbindt. Ik heb over het conservatisme als politieke filosofie en als politiek programma gesproken: over het belang het politieke systeem te hervormen, de rol van de overheid terug te dringen en de nachtmerrie van Tocqueville te verdrijven, tot de kerntaken op het gebied van orde en veiligheid terug te keren, het onderwijs te herstellen en de instituties waarin de vorming en opvoeding van jongen mensen plaats heeft te beschermen, het multiculturalisme te bestrijden en de invloed van bepaalde stromingen binnen de islam terug te dringen.

Het conservatisme is allereerst een cultureel-pedagogisch ideaal, en pas in afgeleide zin een politieke beweging. Maar het zou, desondanks, natuurlijk prachtig zijn als zo'n agenda van vrolijk, Reaganesk conservatisme in een van de bestaande Nederlandse partijen of in een nieuwe zou neerslaan. En ik weet zeker dat de generatie van mensen die nu tussen de 18 en de 25 is, dat in de nabije toekomst, met nieuwe namen en jonge gezichten, gaat regelen. Zij lijden immers niet meer aan de oude vooroordelen die een goede samenwerking tussen christelijk rechts en liberaal rechts tot nog toe in Nederland zo moeilijk hebben gemaakt. En alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd en nu gebeurt zal dan ongetwijfeld blijken van propedeutische waarde te zijn geweest


Het was woensdagavond als in de beste dagen van de Edmund Burke Stichting - al mocht je daar roken en was daar de drank na afloop gratis. Maar desondanks gingen de meesten woensdag pas na twaalven naar huis. En iedereen is vastberaden dat we hier mee door moeten gaan.

Voor verslagen van de avond zie het blog van Wilco en van Rutger. Wat chagrijniger van toon is het napissen op het blog van de Dagelijkse Standaard.

2 comments:

- said...

Van het napissen moet u zich niet teveel aantrekken. Sommige mensen willen een conservatieve partij sneller opgericht zien worden dan eigenlijk mogelijk is.

Larry said...

Het was inderdaad een goede, leuke en informatieve avond. Ik ga nu even hardop denken... Bart-Jan, jij schrijft in Elsevier. Waarom niet een cover-story "Hoe conservatief is de Nederlander" Dit artikel naar aanleiding van de resultaten van een eerst te publiceren onderzoek. Dit onderzoek zou mijns insziens een "Stemwijzer-achtig" karakter moeten hebben. Op basis van 25 stellingen bij voorbeeld. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander conservatiever is dan men zou vermoeden.
Groet, Lawrence R. Kohlinger