22.1.09

C-factor

Mijn nieuwe column in Elsevier gaat over de Calvijn-herdenking die vorige week in Nederland is losgebarsten:


'... Als historicus zou ik eigenlijk blij moeten zijn met elke herdenking van wie of wat dan ook. Herdenkingen tonen immers het belang van kennis van het verleden aan en daarmee van de ambachtslieden die dat verleden onderzoeken en beschrijven. Maar een groot gevoel van medelijden bevangt mij altijd met de personen die worden herdacht – dezer dagen bijvoorbeeld met de Fransman Jean Cauvin (in ons land bekend geworden als Johannes Calvijn), die 500 jaar geleden werd geboren. Het is maar goed dat overledenen hun eigen banale herdenkingen niet hoeven mee te maken.

Die herdenking van Calvijn barstte vorige week ineens los. Overal in het land worden exposities en congressen gehouden en debatten, symposia en studiedagen georganiseerd. Op 30 mei zal premier Balkenende een toespraak houden op de nationale herdenking in Dordrecht. Op de website van Trouw kan iedereen een eenvoudige test doen om zijn eigen mate van calvinisme (zijn C-factor) vast te stellen. Ik scoorde 72 procent, en dat viel me toch een beetje tegen...'

Lees de gehele column in Elsevier, abonneer u hier.

1 comment:

Cindy said...

70%? Dat is heel veel. Ik kom er met mijn 53% minder goed (of slecht) uit. Ik scoor nu eenmaal 0% op soberheid, ik hou van alle mooie dingen en leef graag uitbundig! Dat ik op Geloof 80% scoor vind ik zeer vreemd. Al met al is het een rare test en vond ik alleen de laatste vraag leuk ;)

Een test kan niet bepalen waar je voor staat dat kunnen wij alleen zelf.