14.1.09

Geschiedenisboeken en Pim Fortuyn

Mijn nieuwe column in de Elsevier van deze week is geschreven naar aanleiding van de presentatie van een biografie van de grootvader van Frits Bolkestein. Maar de column spitst zich toe op een geschiedenisboek voor de HAVO waarin valselijk wordt verkondigd dat Pim Fortuyn zijn besluit de politiek in te gaan 'een maand na de aanslagen in New York' zou hebben aangekondigd:

'... Ik heb er hier al eerder op gewezen dat sommige boeken heel rare dingen over Fortuyn te melden hebben: hij zou door ‘een onbekende man’ zijn doodgeschoten en zijn ‘scherpe opvattingen’ zouden hem op die manier ‘noodlottig’ zijn geworden (Elsevier van 13 september 2008). Het boek Geschiedenis Werkplaats (alweer een uitgave van Wolters Noordhoff, 2006) moet HAVO-leerlingen in de tweede fase een ‘historisch overzicht’ bijbrengen. Maar over Pim Fortuyn moeten zij leren dat hij zich ‘een maand na de aanslagen in New York’ (van 11 september 2001) kandidaat stelde voor de verkiezingen van mei 2002.
Iedereen weet (of kan even opzoeken) dat Fortuyn al eerder, eind augustus 2001, aankondigde dat hij de politiek in ging. Zijn laatste column in Elsevier (‘Ik kom eraan!’) is van 1 september 2001. Door het zo voor te stellen alsof hij dat deed na de aanslagen in New York, wordt gesuggereerd dat Fortuyn een xenofoob was die politiek gewin uit die aanslagen wilde halen....'

Lees de hele column in de Elsevier van deze week. U kunt zich hier abonneren.

6 comments:

Mark d'Aviano said...

Hier een interview met Pim Fortuyn in KRO Studio, augustus 2001, over zijn start in de politiek.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Mark: Dat is niet eens het eerste interview.

Fortuyn heeft zijn politieke ambities bekend gemaakt bij EenVandaag en wel op 20 augustus 2001

Dat was niet alleen drie weken voor '9/11' maar ook 9 dagen voordat Wim Kok bekend maakte dat hij niet voor een derde termijn zou gaan.

Colored Opinions said...

Does the fact that Pim decided to go into politics before 9/11 exclude the posiblity that his ideas were xenophobic? I don't think so, and I say this from a pure logical perspective.

Cindy said...

@ColoredOpinions

What gives you the idea that Fortuyn was xenophobic? He showed us that the Islam isn't the world's greatest religion but he never showed any fear or hate of Muslims. The fact that he decided to go into politics before 9/11 just proves that he was ahead of us all. Most people needed 9/11 as an eye opener, he didn't.

Colored Opinions said...

Please read my post again Cindy. I didn't say he was or that he wasn't xenophobic.