3.10.08

Sarah Palin heeft de eer gered

In haar debat met Joe Biden bleef Sarah Palin fier overeind. Wat jammer dat het er misschien niet meer zo toe doet. Voorlopig althans.

Het blijft iets vreemds houden, ‘s nachts naar een politiek debat gaan zitten kijken. Het is overal donker, en je weet dat je een beetje een beroepsgedeformeerde bent om je nachtrust op te offeren aan 90 minuten politiek gekissebis. Dan waren er in oktober 1974 betere – gezondere - redenen om ’s nachts stiekem je bed uit te glippen om te kijken naar het grote gevecht dat bekend zou komen te staan als The Rumble in the Jungle.

Terwijl je naar het grote televisiedebat tussen de beoogde vice-presidenten van de Republikeinen (Sarah Palin) en de Democraten (Joe Biden) kijkt, email je wat met vrienden in de Verenigde Staten en je sms’t met (even gekke) vrienden hier. En het allervreemdste was: ik was een beetje zenuwachtig van tevoren.

Erg onpartijdig ben ik al niet, maar dit ging wel heel ver. Pas na een half uurtje ging het over, en ik betrapte me erop dat ik voortdurend op mijn horloge keek. Sarah Palin mocht dat niet doen – de oude Bush deed het ooit tijdens een debat en dat wordt hem nu nog nagedragen – en daarom deed ik het maar voor haar. En om half vijf vanochtend, toen het debat was afgelopen en Sarah Palin met man en kinderen naar het publiek stond te zwaaien, bemerkte ik dat ik bijna net zo opgelucht was als zijzelf.

Sarah Palin hield een fantastische speech op de Republikeinse Conventie. In de zalen, oog in oog met haar achterban, doet ze het heel goed. Een goede kennis van mij was in Grand Rapids (Michigan) toen Sarah Palin en John McCain die stad onlangs aan deden, en stuurde me een zelfgemaakte video. Het was electrifying.

Maar toen begon het gestuntel, en concludeerde 60 procent van de Amerikaanse kiezers dat Sarah Palin ongeschikt want te licht en te onervaren was om een goede president te zijn. Haar ervaring in de buitenlandse politiek moest, zo zei ze in een interview, blijken uit het feit dat ze vanuit Alaska Rusland kan zien liggen en dat Canada aan haar thuisstaat grenst. En ze kon geen kranten of tijdschriften opnoemen toen haar werd gevraagd naar de media waarmee ze zichzelf voedt. Die antwoorden, denk ik, kwamen ook voort uit een te groot wantrouwen jegens het (media-)wereldje van de oostkust. Bij die vraag naar die kranten en tijdschriften, moet Sarah Palin hebben gedacht: oh ja, ze denken natuurlijk dat ik alleen het plaatselijke suffertje en de National Review lees. En toen zei ze maar dat ze heel open en onbevooroordeeld alles tot zich neemt. En bij die vraag naar haar buitenlandse ervaring, moet ze hebben gedacht (u ziet, het kost mij om de een of andere reden weinig moeite mij te verplaatsen in het denken van een conservatieve dame): oh ja, ze denken natuurlijk dat wij hier in Alaska een beetje achterlijk zijn, en realiseren zich niet dat we zowel aan Rusland als (erger nog) aan Canada grenzen.

Maar de beelden waren vreselijk, en Sarah Palin was de openingsgrap van bijna alle praatprogramma’s. De vraag die vannacht aan de orde was, was eigenlijk alleen maar deze: zou Sarah Palin McCains ticket opnieuw bezoedelen of zou ze in staat zijn de schande van de afgelopen weken van zich af te schudden.

Dat laatste gebeurde. Sarah Palin heeft de vuurproef van dit debat boven verwachting doorstaan. Natuurlijk was Joe Biden – objectief en technisch bezien – beter, rustiger, ervarener, meer onderlegd. Maar hij is vooral ook de man die al 35 jaar in de Senaat zit en zo ook is gaan praten. Sarah Palin slaagt er veel beter in – kijkend in de camera - de grondtoon van het gewone Amerikaanse leven te raken. ‘She is herself and she is one of us’, zeggen haar aanhangers.

En zo hoorden we Sarah Palin zeggen dat ze niet gewend was aan die ingewikkelde manier waarop mensen in Washington hun gedraai verhullen. Gewone mensen willen duidelijkheid. Daarom zei ze dat die gewone Amerikanen zich nooit meer door de hebzucht van de banken en Wall Street willen laten uitbuiten. Daarom zei ze dat de overheid onderdeel van het probleem is en vaak vooral in de weg loopt en pleitte ze voor belastingverlaging. Daarom sprak ze warme woorden over het traditionele huwelijk, zonder dat ze de juridische rechten van homoseksuelen wil beperken. Daarom zei ze in Irak de witte vlag niet te willen hijsen, en bepleitte ze een surge in Afghanistan. En daarom zei ze zo vaak dat McCain een maverick was die vaak tegen de officiële partijlijn was ingegaan en daarom wel degelijk een agent of change kon zijn.

Voor de Amerikanen in de heartlands, zo stel ik mij voor, zijn deze punten overtuigender dan het brokje in Biden’s keel.

Maar het probleem is natuurlijk dat de feel die Sarah Palin belichaamt en weet uit te dragen, alleen in een andere setting nog van doorslaggevend belang zou zijn geweest. Het gesternte waaronder dit debat is gevoerd, is dat van de kredietcrisis, van een regering die daarmee wordt geassocieerd of vanwege haar politiek van deregulering daar zelfs alle schuld voor in de schoenen geschoven krijgt (hoe onterecht dat ook is), van een gestage daling van McCain in de peilingen, wiens gok om zich tijdelijk uit de campagne terug te trekken niet heeft gewerkt, en die – erger nog – gisteren ook besloot Michigan op te geven. Dat lijkt mij een tamelijk desastreus signaal. De strategie om de benodigde 270 stemmen te veroveren, is erop gericht om óf Pennsylvania, óf Wisconsin, óf Minnesota te winnen, plus een totaal van tien stemmen uit een combinatie van Nevada (5), Colorado (9) en New Hamsphire 94). Dan gaan ze er blijkbaar uit dat Florida en Ohio zeker zijn voor de Republikeinen.

Er was voor Sarah Palin dus ook weinig eer te behalen gisteravond. Voor Biden was het niet al te moeilijk om voortdurend te suggereren dat de keuze voor McCain en Palin een voortzetting van het beleid van de afgelopen acht jaar betekent. Sarah Palin slaagde er ook niet in bij de kiezer verwarring over Barack Hussain Obama te zaaien of zwevende kiezers een reden te geven om niet op de Democraten te stemmen.
Maar de eer is gered. En Sarah Palin blijkt een talent dat nu nog niet klaar is voor prime time maar dat over vier jaar zo maar wel kan zijn – hopelijk om Engelse toestanden te voorkomen waar de Tories sinds de komst van Tony Blair in de oppositie hebben gezeten.

9 comments:

M42tijn said...

Hoe kun je nou een goed woord over hebben voor een vrouw die de stad waar ze burgermeester is geweest achtergelaten heeft met een schuld van 22 miljoen dollar (inwoners: 6000), een vrouw die het recht op abortus wil afschaffen, zelfs voor kinderen en vrouwen die zijn verkracht. Een vrouw die als enige in de US vrouwen laat betalen voor z.g. rape kits. Een vrouw die zich laat ‘de-witchen’ door een gestoorde cleric… Dit is werkelijk de meest verachtelijke vrouw die je je kunt voorstellen.

Rape kit: http://www.usnews.com/blogs/on-health-and-money/2008/9/10/sarah-palin-and-the-rape-kit-question.html

Miljoenen schuld Wassila: http://wonkroom.thinkprogress.org/2008/09/03/wasilla-in-debt/

Geen abortus: http://www.huffingtonpost.com/2008/09/01/palin-on-abortion-id-oppo_n_122924.html

Video excorcism Palin: http://www.youtube.com/watch?v=Jmp_S9YSKJ8

Please wake up from your slumber!!!!

Jan Anton Brouwer said...

hoe conservatief en aanhanger van de republikeinen moet je zijn om niet door te hebben gehad dat palin tijdens het debat louter haar tijdens de driedaagse braintraining ingestampte oneliners heeft gereproduceerd. Alle onderwerpen die niet in haar uit het hoofd geleerde vocabulaire voorkwamen, negeerde ze gewoon. De wijze waarop ze in de camera keek was ook al zo'n voorbeeld van haar brainwave. Volgens mij hebben drie zware kerels een uurtje of drie tegen haar aan zitten schreeuwen: alleen in de camera kijken, muts! En dat deed ze dan ook. Als dit alles de kijker niet is opgevallen, moet wel van ideologische verblinding sprake zijn.

- said...

42,

Wat heeft dat filmpje met 'de-witchen' te maken? Of met exorcisme, zoals YouTube het noemt?

Over de 'rape kits', USnews.com zegt er zelfs bij: 'if the story is true'.

En zo kan ik wel doorgaan. Je haalt er alleen verhalen bij en totaal niet-objectieve blogpostings. Denk je dat je daarmee kan oordelen over Sarah Palin?

Jan Anton Brouwer said...

Wat ik objectief niet begrijp is waarom u in uw columns de naam van Obama regelmating voluit schrijft: Barack Hussein Obama. U bent de enige die dat doet, en in zoverre eenzijdig dat u niet Mccain met zijn tweede naam noemt (John Sidney McCain). Ik heb wel zo'n vermoeden waarom u in nagenoeg iedere log waarin u de naam Obama gebruikt ook die tussennaam Hussein gebruikt. Maar ik zal het vermoeden maar voor mezelf houden...

Anonymous said...

Barack Hussein Obama....dat klinkt Moslim en (dus?) eng in de oren van de Republikeinse achterban in Butfuck, Idaho. Ze denken dat dat mensen zal weerhouden Obama te stemmen. Maar Barack is een Hebreeuws woord dat 'bliksem' betekent. Dat helpt dan weer om de Joodse senioren in Florida naar de blauwe kant te krijgen. En dat zou wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn (zie 2000).

Hoe verwerpelijk ik Palin's ideeën ook vind en hoe ongeschikt ze ook is, het is voor de rest wel een schatje. Vooral toen ze zei, in het zoveelste niet-antwoord, dat 'Joe Six-Pack en hockey mums' er voor gaan zorgen dat de financiële crisis bezworen gaat worden. Aandoenlijk.

- said...

@jan anton,

Er zijn meer, voornamelijk Amerikaanse columnisten, die zijn tweede naam gebruiken. Zij deden dit ook met Hillary Rodham Clinton.

woeste grond said...

Beste Palin-bashers,

Rezko, Wright, Ayers... Need i say more? Jullie lopen aan achter een onervaren populist, met hele verkeerde antecedenten.

M42tijn said...

Beste Frank,

Ik kon het zelf ook niet geloven, maar na een interview met CNN's Katie Couric over haar houding mbt abortus tegenover slachtoffers van verkrachtingen en incest, zie CNN interview met Katie hier: http://www.youtube.com/watch?v=UHiUcZqGRMs). heb ik ook een CNN stuk gezien waar het overduidelijk was dat tijdens haar ‘bewind’ slachtoffers van verkrachtingen moesten betalen voor haar rape kit. Of zij op de hoogte was hiervan wordt in twijfel getrokken maar ik heb haar nergens horen zeggen dat zij dit soort praktijken ten strengste afwijst… Dat is het minste wat ik verwacht van haar en zolang ze dat niet doet… tja wat moet ik dan geloven?

Hier kun je het CNN item zelf bekijken: http://www.huffingtonpost.com/2008/09/22/cnn-covers-palin-rape-kit_n_128424.html

Wat betreft het exorcisme… hier een artikel van de Guardian, een gerenommeerde Engelse krant, die toch echt zelf ook zegt: “Video footage shows McCain's running-mate receiving special protection from witches in a 2005 ceremony” again, see for yourself:
http://www.guardian.co.uk/world/oliverburkemanblog/2008/sep/24/uselections2008.sarahpalin1
oké, ik geef toe het is wellicht geen exorcisme, maar het blijven toch een vreemde praktijken voor een misschien wel vice president van het meest machtige land ter wereld.
Ik zal echt de eerste zijn die in het geweer komt als mensen anderen vals beschuldigen… maar dit schijnt toch echt geen sprookje te zijn…

Unknown said...

U hebt niet gemerkt hoeveel feitelijke fouten Biden gemaakt heeft. Palin heeft hem herhaaldelijk in het nauw gedrongen, waardoor hij zich genoodzaakt voelde om naar "hyperbole" te grijpen. En als McCain-Palin eindelijk beginnen met het "noemen van namen" wat betreft Fannie Mae, Freddie Mac, en de waarlijke oorzaak van de credietcrisis, maken ze nog een goeie kans. Washington heeft de crisis veroorzaakt, niet Wall Street, en dat moet duidelijk gemaakt worden. Misschien zal dat ook gebeuren.